Kako da ti kosa bude lepa i zdrava tokom zime?

Sigurna sam da znaš da niske temperature i padavine imaju veliki uticaj na kvalitet kose. Kosa postaje vidno suvlja, gubi sjaj, volumen i lepršavost. I to je sve normalno. Osim ako nemaš mogućnosti da se tokom zime preseliš u toplije krajeve ili da utoneš u zimski san, tamo do aprila, moraš nešto uraditi da zaštitiš svoju kosu.

Jedan od najjednostavnijih načina je da se konsultuješ sa svojim frizerom. Onaj ko vodi računa o tvojoj kosi godinama sigurno zna koji preparati će ti u potpunosti odgovarati. Ukoliko nisi već čula, sada je idealna prilika da pogledaš sve tretmane koje nudi Robson Peluquero kompanija, sigurno ćeš pronaći neki baš za sebe.

Sa druge strane, postoji i mnogo načina da zaštitiš svoju kosu kod kuće. Hajde da ovo moje javljanje bude posvećeno tome!

Čim krene hladno vreme, trudi se da nosiš kapu. Osim iz zdravstvenih razloga, kapa igra ogromnu ulogu u očuvanju kose. Zbog zdravlja kože glave, trudi se da nosiš kape koje imaju postavu od svile ili satena ili kape koje su od 100% vune, tj. izbegavaj sintetičke materijale.

Treba da izbegavaš vrelu vodu za pranje kose, pogotovo ako si mnogo vremena provela napolju na hladnom. Znam da nema ništa bolje od tople kupke posle napornog dana, ali gledaj da voda kojom pereš kosu bude mlaka. Pretopla voda je loša i za kožu i za kosu. Ne kažem da treba da se kupaš ledenom vodom, ali nije normalno da ti se posle kupanja na koži pojave crveni pečati od vrele vode.

Kao i tokom leta, kosa zimi zahteva dodatnu hidrataciju. Treba da, zajedno sa svojim frizerom, odabereš balzam koji će ti najviše odgovarati. Postoji i sjajna maska koju možeš da napraviš sama kod kuće. Potrošićeš petnaestak minuta, a kosa će ti biti vidno nahranjenija.

Šta ti je potrebno za domaću masku za hidrataciju?

  • 1 zrela banana
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda

Kako se pravi i kako se koristi?

Izgnječiš bananu viljuškom tako da nema uopšte grudvica. U tu kašu dodaš maslinovo ulje i med i sve dobro izmešaš. Naneseš masku na kosu i ostaviš da deluje nekih desetak minuta. Posle ispereš, osušiš i kažeš: „Ana, hvala na savetu, kosa mi je vrh!“

A ako se pitaš otkud banana na kosi, odgovor je zaista logičan. Banana sadrži vitamine B, C i E koji su u kombinaciji sa maslinovim uljem i medom savršeno rešenje za ispucalu suvu kosu.

I naravno, kao što ideš kod zubara kad te boli zub, tako treba da ideš kod frizera kad sa tvojom kosom nešto nije okej.