Hiperbarična komora

Znaš ono kad prolaziš kolima ili autobusom po gradu i vidiš bilbord koji meri kvalitet vazduha. Jesi li primetila da onaj dečak nikad nije zelene boje? Na njega mislim.

Realno, kad vratiš film, setićeš se da je on uglavnom ili narandžast ili crven. Onda uđeš na internet i vidiš da je Beograd uvek u top 10 najzagađenijih gradova na svetu. Ispred nas su samo gradovi u Indiji i Pakistanu. A da li realno možemo da se poredimo sa tim gradovima u kojima živi više ljudi nego u celoj našoj državi?

E sad, šta možemo mi da uradimo? Nerealno je da ti kažem da stalno budeš na planini, mora i da se radi, a većina nas radi u gradovima. Zato ću reći, trudi se da se skloniš iz žiže zagađenja. Kad imaš slobodan dan, idi u prirodu. To ne mora nužno da bude planina, idu u park, sedi pored reke, provozaj se do Avale. Naravno, potrudi se da bar jednom godišnje odeš na planinu. I kad odeš, šetaj. Mnogo šetaj. Nemoj da sediš u hotelu, ili da prelaziš iz kafića u kafić, šetaj.

Ono što je takođe sjajno, jesu prečišćivači vazduha. Sada ih ima mnogo. Nije kao kad su se pojavili pre par godina, kada je jedan koštao kao pola tvoje godišnje plate. Sada imaš i mnogo jeftinije varijante koje, takođe, rade sjajan posao. U zavisnosti od kvadrature stana ili kuće u kojoj živiš, kupićeš jači ili slabiji.

Već godinama postoje i hiperbarične komore. To je komora u koju uđeš i udišeš čist kiseonik i to pod pritiskom. Baš zato što je pod pritiskom, kisonik se brže prenosi do ćelija u organizmu i tako se regeneriše. Pre su se hiperbarične komore vezivale samo za bolnicu i služile su za lečenje određenih stanja. Danas je hiperbarična komora prevencija. Odeš u tzv. sportsku hiperbaričnu komoru, 70 minuta udišeš čist kiseonik, što ti dođe kao da si 12 sati na planini. I ceo organizam se mnogo brže regeneriše. Bolje ćeš spavati, imaćeš više koncentracije, koža će ti biti čistija, kosa će brže rasti, itd.

O benefitima hiperbarične komore možeš saznati više ovde, a svakako nas možeš i pozvati da se raspitaš.

Eto. Dok u potpunosti ne počnemo da živimo poštujući sva ekološka pravila i praviča za zaštitu životne sredine, moraćemo da tražimo načine da očuvamo svoje zdravlje.